Blogissa on esillä käsityöharrastukseni hedelmiä, muistissa itselleni sekä tutkailtaviksi kanssaharrastajille. Minut tavoittaa; puikotettu@gmail.com

6.11.2015

Väriyliannostus

Tässä ne tulee, kauan haaveillut ja kauan yritetyt, pieleen menneet ja uudelleen aloitetut, räsymattosukat!

Tältä näytti siis uusi ja ensimmäistä yritystä lupaavampi räsymattosukkien aloitus.

Ja tässä seuraa kunnon satsi jalkoja !


Pakko tunnustaa, että kyllä ihan yllätyin noitten värien asettumisesta, tarkasti ne vaan värjää noita lankoja. Muistutukseksi siis; lankoina kaikki Novitan 7-veljestä sorttia, resori ja kantapää violetinsävyä, ja raidoissa kahta eri raitavärjättyä kilpajuoksulla. Mallia ei sen kummallisempaa ole, perussukka vaan pitkällä puntilla.

Nyt ne on tehty, enkä ehkä enää tee. Heh, värikiintiö on tämän postin myötä nimittäin täynnä. Näette kohta.

Työkaverini puheista innostuin ensimmäistä kertaa huovutushommiin. Pyykinpesukonesellaisiin. Olen niihin aina silloin tällöin törmännyt ja vähän jokapuolella nähnyt, mutta nyt ihan ensimmäistä kertaa ottauduin minäkin. Klikkailin itseni Tapion kaupan sivuille siis huopuvien lankojen ostoon.

Tällaisen satsin toi Postin Pate tällä kertaa. Dropsin Eskimoita jokunen.

..Ja tottakai touhuun sopivat puikot, jokanaisen omat ysimilliset ;)
No, sitten tottakai tuli hirvittävä kiire tarttua ja saada valmista, ja Novitan sivuilla oli tämän samaisen työkaverinikin käyttämä ohje huovutettuihin lapasiin, johon sinäkin pääset tästä. Itse asiassa tilasin nuo Eskimotkin tuon ohjeen lankamenekin mukaan -pieleen meni. Tässäpä näyttöä siitä :D



 Tiedättekö, aika monta kertaa tätä ensimmäistä tehdessä iski uskonpuute, mutta oikeesti, sen on oltava noin iso ! Ensimmäinen valmistui -ja tässä paljastuu se pieleen mennyt asia- lankaa jäi aika reilusti alle puolet tuota väriä ja tämä lapanen jääköön parittomaksi. Eli, tästä voimme laskea, että Eskimo -lankaa kuluu enemmän, kuin ohjeessa mainittua Huopasta. Ei se mitään, tämä olkoon se kuuluisa maanantaikappale. Pyykinpesukoneeseen siis, pari pyyhettä sekaan ja normaali pesuohjelma ja normaalit pesuaineet.
Tällainen sieltä tuli ulos
Ei toi ainakaan mun käteen sovi!? Epämuodostuneisuus kuulemma kuuluu asiaan. Näissä pyykinpesukoneessa huovutettavissa asioissa onkin neulomisen kanssa yhtä suurena osana muotoilu. Märkä ja paksu villa muuten ei ihan hirvittävän notkeaa ollut. Vanhat sanonnat on hyviä, ja tietävät mm.kaiken. -Hätä keinot keksii, ja niin keksi nytkin.

Pihdit !
 Todella hyvä työkalu huovutetun työn muotoiluun. Ihan siis maailman paras. Katsokaa vaikka.

Se on siinä, kuin nakutettu.

Tästä lajista innostuin niin, että aion ehtiä tehdä näitäkin vielä ennen joulua. Tosin, heti alunperinkin liian vähät langat eivät kyllä sinne asti vie, siis uusintalankojentilaus.

Tällä kertaa Lankamaailman verkkokaupasta
Kyllä, tuo säkki on täynnä huopuvia lankoja. Suureen määrään löytyy kuitenkin hyvä tekosyy; kerät ovat pieniä (vain 50g), ja yhteen lapaspariin menee n.4 kerää.

Nyt sitä lupaamaani väriä piisaa lisää ;)


Näitä aloin hillittömästi neuloa kokonaisen lapasparin toivossani, ja alku näyttikin hyvältä, mutta sitten kuulkaa meni neulojan hermot totaalisesti. Totaalisesti meni. Näihin jättikoon lapasiin ei sitten mitenkään riitä tuo puikkojen pituus 20cm. Muuten kylläkin hyvät puikot, ei siinä mitään. Siltä istumalta tuli lähtö paikalliseen Starkin myymälään koivutankoja ostamaan.

Kaikki mitä tee-se-itse-puikkoihin tarvitset; jälleen The Ryobi (=jota ilman ei ihminen pärjää), itse tangot 10mm paksut, The Leatherman (=jota ilman myöskään ei ihminen pärjää), hiomapapereja ja lakkaa, teroitin :D ja etanamitta. Sit on toi tollanen kolvi, polttokynäsysteemi, millä voi merkitä noita uusia puikkoja, nimikoida tms.

Sahaus Leathermanilla

Kärkien teroitus meikkikynäteroittimella :D


Kärkien hiontaa

Hiotut, lakatut, kuivuneet valmiit uudet puikot. Kummat itse ottaisit?
Pakko on varmaan tässä vaiheessa tunnustaa jo kuvienkin kertoman perusteella, että pääsin itse aika helpolla tässä hommassa. Suurimman työn (lue=kaiken) teki kätevääkin kätevämpi meillä asuva mies. Hiton hyvät tuli ! Ja kyllä pojat nopeutui hommat näillä, kun ei tarvitse koko aikaa poimia pudonneita silmukoita. Kokonaan en ysimillisiä kuitenkaan hylännyt, peukaloiden tekoon nekin kelpasivat vielä oikein hyvin. 

Nämä odottavat toistaiseksi rumpuunpääsyä.
Tasapainottaakseni tilannetta, tuli tehtyä vähän rauhallisemmatkin yhdet, punaista ja harmaata Eskimoa. Harmaan riittämättömät jämät siis paikkaamassa punaista, joka ei olisi riittänyt kokonaiseen pariin, mutta sekoitus ei loppujen lopuksi ole pöllömpi.

Mukana kontrastiksi tuo ensimmäinen kappale, noin paljon se kutistuu !

Koneesta tulleet

Muotoillut




Alkuviikosta kävin Iisalmessa muilla asioilla, ja katsokaa mitä löysin.

Vähänkö oli pakko mennä tarkistamaan tämä kauppa. Sisällä näytti tältä;


Tällä kertaa oli aika lähellä, että olisin päässyt tyhjin käsin ulos asti, mutta ei sentään. Syyskauteen sopii kaikki kimallus, ja kimallusta mukaani väkisin sieltä tuli.

Jospa näihin löytäisi vaikka jonkun kivan huiviohjeen :)
Hei mitä kuuluu kässäkassii ? Katotaas.

Kässäkassis on karhu kasvamas. Ilokseni sain luottamusta osakseni, kun minua lähestyttiin Karhu-tilauksella :)

Ei päivitystä taaskaan ilman piirakkaa. Punaiset piirakat kypsyivät kassissa (eli menoneuleena mukana) ennen uutta karhuprojektia. Piirakatkin päätyivät jo muille maille, lämmittämään erään eläköityvän rouvan jalkoja.

7-veljestä, peruspiirakat kokoa 35-36.

 Loppukevennyksenä laadunvalvojan villanvahtijaisia sekä työpaikalla jostain lehdestä löytämäni artikkeli käsitöistä.

 







6 kommenttia:

  1. Ihanat polvisukat!
    Ja wau, että oikein miehen pistit puuhastelemaan pitemmät sukkapuikot. Minä neulon kaiken pyöröillä magic-loopilla, joten pituus riittää aina.
    Yhden parin huovutettuja lapasia olen neulonut ohuemmasta täysvillaisesta langasta. Nekin huopuvat ja lapasista tulee vähän taipuisammat ja ohuemmat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Polvisukat eivät ehtineet kauaa vanheta kun työkaveri jo halusi ne tyttärelleen. Muistatko mitä se ohuempi villalanka oli, heti kiinnostuin! Tosiaan aika tönköt kintaat tulee näin paksuista. Magic loopilla olen tehnyt muutamat sukat, pitäisikin muistutella sitä taas mieleen. .Ja varata ehkä pari lisäkokoa kun kovin ohutta sorttia on minun pyörövalikoima. Se on kyllä kätevä, ei tipahtele tai kilise puikot :) Heh, tosiaan aina silloin tällöin saan ukonkin mukaan askarteluihin :D

      Poista
    2. Se oli Sandness Garnin Tovea. Ja sitten olen neulonut yhden hatun vironvillasta ja huovuttanut sen. Se huopuu myös kauniisti ja pehmeästi. =)

      Poista
    3. Hyvä tietää :) voihan hitsi, mulla on tuolla sitä Aade löng artistic 8/2 lankaa olemassa, se on kyllä kamalan ohutta, revontulihuiveja olen tehnyt siitä (nytkin yksi kesken). Jos siitä tekisi myös lapaset, ei ainakaan tulisi noin tönköt. Oliko minkä paksuista vironvillaa?

      Poista
    4. Se oli just tuota samaa paksuutta. Täältä löytyy minun hattuni: http://hepsi20.blogspot.fi/2012/03/huopishattu-felted-hat.html
      Sieltä löytyy myös linkki ohjeeseen, jonka on kirjoittanut Pitsisukka.

      Poista
    5. Kiitos vinkeistä! :) en olisi osannut ajatellakaan että sekin kävisi huovutushommiin.

      Poista

San sääki ny jottai.